keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Resepti paperimassaan mun tyylillä

Kirjoitanpa pikaohjeen paperimassan tekoon, miten minä sen hoidan. Viisaita ja tarkkoja ohjeita löytyy kyllä netistä, mutta kun tarvii PALJON massaa ja usein, niin ainakin minä teen vähän ronskimmalla otteella.
 
Otetaan ämpäri, vauvapunkka, pesuvati ja pistetään yli puolilleen vettä.
 
Otetaan pehmeitä, niitittömiä sanomalehtiä, ei kiiltäväpintaisia mainoksia yms. Turhia repimättä rutataan sivu kerrallaan veteen ja sinne se liukenee pienellä pyörittelyllä. Voit käyttää kumihanskoja,( jos et tykkää mustista sormista) ja aluksi jotain kepakkoa sekoituskauhana.
 
Jatka lehtien liotusta veteen, kunnes sinulla on tiukka ja raskaasti käänneltävä seos astiassa, niin että voimiesi takaa saat sitä vääntää.
 
Ripottele sekaan tapettiliisterijauhetta ja sekoita hyvin. Kun seos alkaa tuntua käsissä liukkaalle ja muotoiltavalle, niin hyvä.
 
Lisää vielä puuliimaa, tai rakennusliimaa, tai mitä vaan vesiliukoista liimaa jos haluat kestävämpää, mutta liisterikin riittää, jos teet pieniä töitä.
 
Mitä paremmin olet möyhentänyt paperin ja sekoittanut aineet, sitä sileämpää jälkeä saat. Joku tekisi koneen avulla varmaan sekoituksen, minulle riittää käsivoimat.
 
 
Sitten vaan ... Niin, muistithan tehdä katiskaverkosta rungon, jonka päälle alat massaa rakentelemaan alhaalta ylös päin ja omintakeisia tukisysteemeitä kehitellen? Mitä korkeamman teet, sitä vahvemman rungon tarvit tehdä, ettei se märän massan painosta lysähdä. Isoa työtä pitää välillä kuivatella, sillä massa on tosiaan painavaa märkänä.
 
Siitä vaan kokeilemaan! Hellepäivinä ulkona saat nopeimmin työt kuivumaan.
 
Lopuksi voi työt maalata mielen mukaan ja jos tahdot pitää niitä ulkona, pidä huoli, että pintakäsittely on niin tiivis, ettei kosteus pääse massaan asti ja käytä ulkomaaleja-lakkoja-lasikuitua...
 
Toivottavasti tässä on kesähuvia jollekulle teistä ; )
 
 
Kukkeat terveiset vielä vilupäivän keskeltä!
 

9 kommenttia:

 1. Mahtavia nämä sinun paperimassahahmosi! Joskus männävuosina olen työstänyt myös.....

  VastaaPoista
 2. Valtava työ tuossa massassa, mutta tuloksena sie saat upeita hahmoja:)

  VastaaPoista
 3. Tästä on mulle ihan hirmusesti apua - kiitos! Mulla on sellasta valmista paperimassa - hötöä, joskus sen sain jostakin, mutta vielä en ole sitä työstänyt. Olen myös suunnitellut ihan itse tekeväni massaa ja tässäpä siihen tuli hyvä resepti. Sopiikos muuten kananmunakennot massan tekoon myös, vai onko liian "paksua"..? Niitä isoja kennoja on kertnyt pinkka, eikä noita sytykkeitäkään ihan niin paljoa tarttis.. Ihanat kukkeat terveiset - on kyllä komia kaveri<3

  VastaaPoista
 4. Kyllä munakennotkin käy, kunhan liottelet muussiksi. Märkä kotitekoinen massa ei sit säily loputtomiin. Kannattaa viikon päästä alkaa haistella, ettei home ym ole alkanut kasvamaan. ; )

  Massan vääntäminen pitää ottaa kuntojumpasta, niin se ei tunnu niin suurtöiselle ; )

  VastaaPoista
 5. Suuri Kiitos ohjeesta,jospa minäkin uskallan kokeilla ensiksi jotakin pientä.Voisiko vesiväreillä maalata pintaa esim. joulukuusen koristeiksi.

  VastaaPoista
 6. Toki, jos et vie koristeita ulos ; ) Ja kaikkea voi kokeilla, mitä muut ei ole hoksanneetkaan vielä. Pieniin, ei tarvi rakentaa runkoakaan, tai sisään voi jättää mitä mieleen juolahtaa, jos massakerros tuppaa tulemaan liian paksuksi ja hitaasti kuivuvaksi. Vaikka maalarinteipillä sidottu paperitollo tms...

  VastaaPoista
 7. Tuollaista paperimassa työtä olisi varmaan kiva tehdä. Hauskan näköinen :)

  VastaaPoista
 8. Olipa hyvä ja konkreettinen ohje, kiitos omasta ja muidenkin puolesta! Ei tiedä, vaikka kesällä kokeilisin, jos sille päälle satun :)
  Sun hahmot on kyllä todella upeita!

  VastaaPoista
 9. Siitä vaan veivaamaan! Jos tekee aluks pienen taikinan, ei tympäänny työmäärään. Se käy sukkelasti. ; )

  VastaaPoista

Kerrohan ystäväiseni!